Einde van Windows 98

by Damiaan Peeters 13. July 2006 15:44

 

Na 8 jaar geven ze er de brui aan. Windows 98 wordt niet langer ondersteund, ook niet tegen betaling.  Hoewel Microsoft al jaren alle gebruikers aanmoedigt om over te stappen op een nieuwere versie van het besturingssysteem, werken volgens verschillende analisten nog tot zo'n 70 miljoen computers op Windows 95, 98 of ME. 

 

Sinds dinsdag 11 juli wordt Windows 98 niet meer ondersteund door Microsoft.  Windows 95 en ME hadden eerder al afgedaan en na extra verlengingen komt nu ook Windows 98 aan de beurt.

 

De implicaties voor bedrijven is relatief klein.  Zolang een pc blijft werken op Windows 98 is er geen probleem.  Zorg wel voor voldoende beveiliging, want 'security patches' bijvoorbeeld zullen niet meer worden uitgebracht.  Nu Microsoft er de brui aan geeft, zullen vele hardware fabrikanten ook volgen en zal nieuwe hardware vaak niet meer werken op Windows 98. 

 

Heeft u nog een programma dat enkel op Windows 98 werk? Dan is een virtuele pc hiervoor een oplossing.

Wat is een Virtual PC

by Damiaan Peeters 12. July 2006 15:43

 

Een virtuele pc is een programma dat een pc gedrag emuleert.  Zo kan je Windows in een scherm starten, zoals je Excel of Word ook in een venster start.

 

Omdat de pc's hoe langer hoe krachtiger worden en meer geheugen bevatten, wint deze technologie aan terrein. 

 

Stel dat je op verschillende virtuele pc's samen kan werken, en dat allemaal op dezelfde computer.

 

Op de ene virtuele machine werk je met een volledig andere configuratie dan op de andere machine, zonder twee fysieke pc's te hebben.

 

De echte kracht van Virtuele machines is dat alles softwarematig gestuurd wordt.  Je bent niet meer afhankelijk van bootmanagers of andere ingewikkelde dingen.  Een "disk" is één (of meerdere) bestanden op je schijf en kan eenvoudig op een andere pc geopend worden. 

 

De sky is the limit.  

 

  • Zo kan je een machine bevriezen, bewaren in de huidige staat en er binnen 3 weken aan verder werken. 
  • Of binnen de 2 seconden met een volledig nieuwe en propere pc tóch eens die nieuwste applicatie testen. 
  • Je kan bijvoorbeeld ook die ene Windows 98 applicatie nu wél gebruiken.  Je installeert "even" Windows 98 in een virtuele pc en je applicatie werkt terug.
  • toch even een andere versie van Windows testen.

 

Let wel, hoe beter je pc hoe beter de virtuele pc's gaan werken.  Logischerwijze gaat de snelheid van de pc naar beneden als je meerdere virtuele machines tegelijk laat werken.

 

Microsoft Virtual PC SP1 is vanaf nu gratis

 

Lees hier meer over.

Who.I.am

Certified Umbraco Master, Part of Umbraco Certified partner comm-it, .Net and Azure developer, seo lover. Magician in my spare time.

Month List