by Damiaan Peeters
9. May 2006 15:40
Het illegaal verkrijgen van software is sinds de komst van internet nog nooit zo eenvoudig geweest. Vroeger werd software gekraakt en gekopieerd via diskettes, BBS -en of (nog steeds) met illegale cd-rom compilaties.
Laten we even duidelijk zijn. Het kopiëren van software is illegaal en mag niet. Net zoals muziek via programma's als Bearshare, Limewire, eMule, ...
Laat ons hopen dat het voor de meeste mensen duidelijk is dat, als ze ergens een advertentie lezen om voor enkele euro's cd's of dvd's boordevol software kunnen kopen (ter waarde van enkele honderen of zelfs duizenden euro's), ze er zich bewust van zijn dat het hier om illegale software gaat.
Wat vele mensen nog niet begrijpen, is dat kopiëren van software schade berokkent.
Ik las vandaag een artikel op BusinessWeek over BSA.
BSA is staat voor Business Software Alliance.
BSA vertegenwoordigt hoofdzakelijk enkele grote softwarebedrijven zoals Microsoft, Adobe en Symantec. Op hun website staat een (toch wel indrukkewekkende) lijst van de belangrijkste leden van de BSA .
Dit artikel gaat over Amerikaanse bedrijven, maar het geeft wel een goede indruk van waar je rekening mee moet houden. Het kan banaal klinken, maar het komt hier op neer:
Zorg dat je alle software officieel aankoopt en je de aankoopbewijzen kan voorleggen. Je aankoopbewijzen zijn eigenlijk de enige manier waarop je écht kan aantonen dat de software jouw rechtmatig bezit is. Anders zou je "net voor een controle" een licentieovereenkomst kunnen gaan lenen van iemand anders.
Sommige mensen vragen zich af waarom een licentie belangrijk is .
De meesten onder u zijn waarschijnlijk geen programmeurs. Weet wel dat software ontwikkelen een intensief process is waar verschillende mensen aan meewerken. Zowel de softwarearchitecten, programmeurs als testers, maar ook grafische ontwerpers, ... doen allemaal hun bijdrage. Het niet-aankopen van een licentie betekent het loon afnemen van deze mensen of van de onderneming die deze mensen aan het werk zet.
En evenals de meeste creatieve werken, zoals boeken, muziek en films, is computersoftware beschermd door de Belgische en Europese auteursrechten.
Bovendien geeft de BSA ook volgende redenen: meer blootstelling aan softwarevirussen of anderszins defecte software, geen documentatie, geen garanties, geen technische productondersteuning, geen recht op software-upgrades.
Het is trouwens zo dat vele softwarebedrijven de voordelen voor gebruikers met een licentie proberen te vergroten (kijk naar de genuine software advantage van Microsoft).
Wanneer u software aanschaft, wordt u overigens niet de eigenaar van de software. Wel koopt u het recht om de software te gebruiken. Bij dit recht horen bepaalde beperkingen die de eigenaar van het auteursrecht, gewoonlijk de software-uitgever, oplegt. De precieze regels worden in de documentatie bij de software -- de licentie -- gegeven.
Het aantal bedrijven dat nog steeds - al dan niet bewust - met illegale softwarewerkt, is nog steeds zeer groot. Veel van hen zouden er goed aan doen om iemand in te huren die - onafhankelijk en objectief - kan nagaan of alles wel legaal is.
U vindt ook nog enkele hulpbronnen en adviesen op de site van de BSA.